Webmaster | | A-tým

Áčko hlásí po roční pauze návrat do 1. Ligy

Vítězství, v nedávno skončeném ročníku 2. Ligy Čechy Západ, znamenalo pro plzeňský klub právo účasti v kvalifikačním turnaji, kde se mělo hrát o dvě postupová místa do druhé nejvyšší hokejbalové soutěže u nás. Vzhledem k nezájmu druholigových mužstev se nakonec tato kvalifikace neodehrála a pro plzeňský tým to znamenalo právo přímého postupu do 1. Ligy.

Touto skutečností vyvstala pro vedení hokejbalového klubu těžká otázka. Jak naložit s možností přímého postupu? "Především jsme počítali s odehráním kvalifikace, kde bychom poměřili sportovní síly se soupeři z ostatních regionů a poté si vyhodnotili, zda to pro nás bude skutečně přínosem. Bohužel je vidět, že velmi málo klubů má o druhou nejvyšší soutěž zájem", zhodnotil situaci kolem postupu nejproduktivnější hráč play-off západočeské 2. Ligy a zároveň předseda klubu Jakub Juroško.

Celé vedení se nakonec sešlo i s hráči a situaci bouřlivě vyhodnocovali. Ani v termín uzávěrky soutěží řízených ČMSHb nebylo v klubu zcela jasno a tak bylo u ligové komise ČMSHb požádáno o dodatečnou lhůtu, kterou komise schválila. Diskuse napříč klubem pokračovaly, řešily se především témata kolem sportovní stránky, financí, hráčského kádru, fungování týmu a v neposlední řadě se řešila i chuť opět cestovat napříč republikou. Po zvážení všech pro a proti, nakonec převážila sportovní stránka a klub se rozhodl, i za cenu toho, že to ze všech možných úhlů nebude lehká sezóna, do 1. Ligy přihlásit. "Máme ještě v podstatě dva měsíce na to posílit, teď již prvoligový kádr, tak aby se neopakovala situace z předloňské sezóny, kdy jsme absolvovali "výjezdy" na pár kluků, kterým to samozřejmě hokejbal jako takový znechutilo a případně na zajištění finanční pomoci od sponzorů, které v současné chvíli nemáme", uzavírá předseda klubu.

K následující prvoligové sezóně se pro web hokejbal.cz vyjádřil trenér A-týmu, Václav Tůma, jehož rozhovor přinášíme také zde na našem webu.

Sezona pro vás byla dlouhá a náročná, ale nakonec jste se dočkali postupu, jak byste zhodnotili vaši letošní štaci ve 2. Lize?
Před sezonou jsme si jako sportovní cíl dali pokusit se naši skupinu 2. Ligy vyhrát. To se nakonec podařilo, i když ne všechno bylo úplně optimální.

Jaké panovaly v klubu pocity, když jste se rozhodli o tom, že zkusíte znovu hrát druhou nejvyšší hokejbalovou ligu v České republice?
Bohužel zejména nervozita a nejistota. Chtěli jsme jít postupnými kroky – nejdříve si zasloužit postup do kvalifikace vítězstvím v naší skupině, poté se porovnat s vítězi ostatních skupin, abychom viděli, jak na tom skutečně výkonnostně jsme a na základě toho teprve, pokud uspějeme, se rozhodovat o případné účasti ve vyšší soutěži. Protože se ale žádná kvalifikace nekonala, když mezi kluby vůbec není zájem 1. Ligu hrát, byli jsme nuceni se rozhodnout tzv. „od stolu“ a ještě v časové tísni. Po sportovní stránce nám nic jiného nezbývalo – zůstat v dosavadní soutěži by nedávalo pro mužstvo smysl, ale v úvahu se musely brát i jiné okolnosti, např. ekonomické. Nebylo to jednoduché rozhodování a je to velká zodpovědnost a závazek pro příští sezonu pro všechny v klubu. Vůbec vedení klubu tohle období nezávidím a patří jim poděkování za to, jak k tomuto podle mě velmi závažnému rozhodnutí přistupovali.

Mezi druhou a první ligou je značný rozdíl v kvalitě. Co budete muset zlepšit, abyste obstáli prvoligovým sokům?
Nemá smysl se zatím bavit o konkrétních herních věcech, zejména se musíme pokusit rozšířit kádr mužstva a dobře se připravit po fyzické stránce. O svých slabinách ve hře víme, a také na nich budeme pracovat.

Jak se na nové působení v 1. Lize budete připravovat přes léto? A jak se těší vaši svěřenci, až opět skočí na hřiště?
Detailní plán ještě není zpracován, je to všechno ještě hodně čerstvé. Určitě začátkem července budou mít hráči volno a poté začne intenzivní příprava. Jak se těší hráči na hřiště nevím, ale předpokládám, že hodně, jinak by tento čistě amatérský sport asi nedělali.

Sledovali jste letošní vývoj 1. Ligy? Nebo jste se soustředili pouze na svoje soutěže? A na jaké zápasy a jaké soupeře se těšíte?
V tomto mohu mluvit jen za sebe – základní část 1. Ligy jsem sledoval pouze okrajově, play off už poté detailněji. Pokud mám vybrat soupeře, na kterého se těším, tak je to Hostivař, přestože bude proti nám jasným favoritem. Ale líbí se mi cesta, kterou se před časem vydali, a to, že si vychovali mužstvo z vlastních odchovanců a nebojí se takto mladé hráče nechat hrát. Odvádí tím pro celý hokejbal skvělou práci.

Jaké cíle si kladete do nové prvoligové sezony? Na co se budete muset zaměřit, abyste se vyrovnali špičkovým týmům, jež se prohání v 1. Lize?
Zase mohu zatím mluvit pouze za sebe, já si kladu za hlavní cíl připravit po sportovní stránce mužstvo tak, aby hrálo v 1. Lize důstojnou úlohu a dokázalo to v každém zápase. Jsem si plně vědom toho, že v žádném zápase nebudeme favoritem, to je realita. Hlavním znakem naší hry by měla být bojovnost a nasazení v každém okamžiku. Na kolik to bude stačit bodů v tabulce, to nedokážu odhadnout. Ale pokud dokážeme v každém zápase ze sebe vydat maximum, tak můžeme odcházet se vztyčenou hlavou, i když na tabuli bude svítit nepříznivý výsledek.

Autorem fotografie je hokejbal.cz.

Aktuální články

Kdyby mi někdo řekl, že si s Liticemi zahraji proti extraligovému týmu, tak bych tomu nevěřil, říká Dominik Babor

Liticím se nepovedl úvod sezóny a zatím jsou na šestém místě. Sérii proher ale přerušily vysokou výhrou v utkání proti dobřanskému...

Máme v týmu ideální kombinaci dravého mládí a zkušenosti starších hráčů, říká kapitán Litic Zdeněk Slanec

Litice v minulé sezóně soupeřily o první místo v základní části, nakonec se umístily na druhé pozici, po play off jim patřila...

Beru to jako restart nejen sportovního života, říká Jakub Juroško

Více než zajímavý přesun se uskutečnil v mužské 2. lize mezi plzeňskými Liticemi a třemošenským Tatranem. Po téměř patnácti letech...