Webmaster | | A-tým

Áčko zahájilo zimní přípravu

V polovině ledna se na "povinný" zimní dril vrhli hráči A-týmu, kteří se připravují na jarní část prvoligové soutěže, ve které chtějí především bojovat o účast  ve vyřazovacích bojích.

Hráči se scházejí ve sportovním areálu Štruncových sadů, kde kombinují běžecké tréninky spojené s herní průpravou na hřišti.
V další fázi přípravy čeká na svěřence kouče Tůmy kvalitně obsazený turnaj v Dobřanech (1. 2.) a následně již první ligové utkání v Poličce, které je na programu 23. 2.

A jak hodnotí podzimní část soutěže trenér Tůma a předseda klubu Juroško? S jakými cíly vstupuje do jarní fáze A-tým?

Václav Tůma (trenér HBC Plzeň-Litice):

I po skvělých výsledcích proti silným týmům jste nakonec na posledním místě tabulky, kde se stala chyba?
Chyba je v tom, že jsme dokázali zvládnout pouze 4 zápasy za celou podzimní část, ve kterých jsme i bodovali. Ve všech ostatních jsme, ale výrazně zaostávali a někdy i rozdílem třídy. A obrovským problémem je úzký kádr – s 10 hráči se prostě druhá nejvyšší soutěž hrát nedá, o tom jsme se během podzimu několikrát velmi zdrcujícím způsobem přesvědčili.

Plánujete jarní vzestup? Myslíte si, že máte na to, abyste se dotáhli na nejlepších 8 týmů?
Ve sportu je sice možné leccos, ale plánovat nějaký vzestup si rozhodně nedovolím. Všechny týmy budou chtít uspět a postoupit do play-off, takže to bude nesmírně těžké. Já doufám, že se o to i my jako tým alespoň pokusíme a budeme o posun v tabulce skutečně v každém zápase bojovat ze všech sil. To by mě osobně ke spokojenosti stačilo i kdyby se to nakonec nepodařilo.

Jak je možné, že dokážete hrát vyrovnaně s celky ze shora tabulky a s těmi co jsou nízko, tak prohráváte? Netrápí Vás tato výkonová nestálost?
Jak už jsem uvedl v první odpovědi – 4 zápasy, kdy jsme bodovali, byli jediné, kdy jsme dokázali držet se soupeři krok. Nedokázali jsme odehrát vyrovnaný zápas a třeba prohrát po boji o gól nebo dva – všechny naše porážky byly absolutní debakly, kdy jsme vůbec nebyli soupeřům důstojným protivníkem a to bez ohledu na to, kde se soupeř nacházel v té době v tabulce. Tato skutečnost mě osobně velice trápí a snažím se přijít na to, jak to změnit – a to i za cenu toho, že by mužstvo převzal jiný trenér, který by mohl přinést nějaký nový impuls a své zkušenosti. Tím nechci v žádném případě utéct z boje nebo to někomu hodit na krk, ale chtěl bych pomoci k tomu, aby klub HBC Plzeň-Litice mohl být na výkony svého A-mužstva hrdý a to, bohužel, po podzimní části být nemůže.

Jakub Juroško (předseda HBC Plzeň-Litice):

Zatím je Vaše družina na chvostu celé soutěže, ale jaro je mnohem důležitější část sezóny než podzim, jakých pozic byste chtěli před play off dosáhnout?
Náš jednoznačný cíl po návratu do 1. Ligy byl ten, abychom hráli důstojnou roli v každém zápase. Přestože se nám podzimní část absolutně nepovedla, nevzdáváme se možnosti zahrát si vyřazovací boje. Na postupové příčky ztrácíme sice 5 bodů, ale já věřím, že mužstvo ještě zabojuje a o postup se bude rvát do posledního kola základní části. Všichni si však uvědomujeme, že to bude hodně těžké, obzvlášť, když jaro odehrajeme prakticky celé na hřištích soupeřů.

Letos v 1. Lize opět poslední tým tabulky spadne do nižší soutěže, berete to v potaz? Co je Vaším cílem do jarní části? Play off? Udržet se v druhé nejvyšší soutěži?
Vzhledem k tomu, že jsme sestup z 1. Ligy zažili celkem nedávno, tak ho v potaz určitě bereme a nechceme, aby se tato negativní zkušenost znovu opakovala. Jak jsem však uvedl v předchozí odpovědi, cílem pro jarní část je především boj o elitní osmičku klubů.

Jak bude probíhat Vaše příprava přes zimní období? Na čem potřebujete nejvíce zapracovat a pokud to počasí dovolí, budete chodit trénovat i na hřiště?
Po posledním utkání neměl na hokejbal prakticky nikdo náladu, a tak jsme nastavili volno až do půlky ledna, kdy se znovu sejdeme. Přípravu absolvujeme v areálu Štruncových sadů a pokud bude příznivé počasí, tak i na našem hřišti. Zapracovat musíme v podstatě na všem, od koncovky po obrannou činnost.

Kde Vás nejvíce tlačí pata? Ze všech mančaftů jste inkasovali nejvíce gólů. Obdržet 63 branek, to není málo…
Je pravda, že naše obranná činnost není dobrá, ale trápí nás i koncovka, protože na vstřelený gól potřebujeme, dle mého názoru, obrovské množství šancí a střel. Zapracovat musíme prakticky na všech činnostech.

Na druhé straně jste nastříleli pouze 24 gólů za 11 zápasů, to je v průměru něco přes dva góly na utkání, kde je problém?
Kde je vlastně problém ani nevím. V týmu je několik výborných střelců, kteří se prosazují v trénincích, ale bohužel se nám to nedaří přenést do zápasů. Chybí nám důraz, chuť se v před brankovém prostoru o míček porvat a nikomu to tzv. „nelepí”.

Na úvod jarní části Vás čeká odložený zápas na půdě Poličky, budete se nějak speciálně připravovat na tento duel? Co od Komety čekáte?
S Poličkou jsme se utkali v předloňské sezóně a pokaždé jsme dostali „výprask”. V loňské sezóně skončila až v semifinále, takže si uvědomujeme, že nás čeká těžký zápas, nicméně ty nás čekají celé jaro. Příprava na utkání je plně v kompetenci trenéra, tak uvidíme, co si pro nás připraví.

Většina týmů bude na jaře posilovat. Jak to vypadá u Vás? Máte nahlášené nějaké posily?
Bohužel náš kádr je užší, než jsme před sezónou doufali. V současné chvíli to vypadá, že si budeme muset vše uhrát sami, nicméně nějaká spolupráce s geograficky blízkými týmy se lehce rýsuje, tak se sami necháme překvapit, co se nám podaří upéct.

Zdrojem je web hokejbal.cz.

Aktuální články

Kdyby mi někdo řekl, že si s Liticemi zahraji proti extraligovému týmu, tak bych tomu nevěřil, říká Dominik Babor

Liticím se nepovedl úvod sezóny a zatím jsou na šestém místě. Sérii proher ale přerušily vysokou výhrou v utkání proti dobřanskému...

Máme v týmu ideální kombinaci dravého mládí a zkušenosti starších hráčů, říká kapitán Litic Zdeněk Slanec

Litice v minulé sezóně soupeřily o první místo v základní části, nakonec se umístily na druhé pozici, po play off jim patřila...

Beru to jako restart nejen sportovního života, říká Jakub Juroško

Více než zajímavý přesun se uskutečnil v mužské 2. lize mezi plzeňskými Liticemi a třemošenským Tatranem. Po téměř patnácti letech...